2010/05/31

Nafarroan ekoitzitako glutenik gabeko elikagaien zerrenda

Gaztelera hutsean izan arren, Nafarroako Gobernuaren baitako Osasun Publikoaren Institutuak, Nafarroan glutenik gabe ekoitzitako elikagaien zerrenda argitaratu du egunotan webgunean.
Bertan, besteak beste, ekoizleen eta marken araberako bilaketa egiteko bitartekoak erraztu dituzte.

Hemen ikus daiteke zerrenda osoa: Glutenik gabeko Nafarroako elikagaiak.


Ekoizleen eta marken araberako bilaketa, berriz, hemen egin daiteke.

Azkenik, zeliakoentzako egokitutako menuak eskaintzen dituzten Foru Erkidegoko jatetxe, taberna eta ostatuen zerrenda ere prestatu eta eman dute ezagutzera. Hemen ikus daiteke osorik.

Honakoa da zerrenda, bere horretan, gazteleraz:

Jatetxeak:
Abaco: Zubiarte s/n, Huarte - 948 855 825
Alhama: Variante s/n, Zintruenigo - 948 812 774
Alhambra: Bergamín 7, Pamplona - 948 245 007
Asador Uslaer: Trv. Tomás de Burgui 15, Pamplona - 948 122106
Josetxo: Pz. Principe de Viana 1, Pamplona - 948 222 097
Basaburua: Florencio Ansoleaga 16, Pamplona - 948 223 226
Basakabi: Alto de Leiza, s/n, Leiza - 948 510 125
Baserri: San Nicolás 32, Pamplona - 948 222 021
Beti Jai: Santa Agueda 2, Aoiz - 948 336 052
Big-ben: San José 20, Corella - 948 781 375
El Molino de Urdaniz: San Miguel s/n, Km. 16, Urdaniz - 948 304 109
Ekai: Ctra. de Aoiz s/n, Ekay - 948 334 153
El castillo de Gorraiz: Avda. de Egüés 78., Gorraiz - 948 337 330
El Crucero: Mayor 1, Corella - 948 781 683
El Peregrino: Irunbide s/n, Puente la Reina - 948 340 075
El Treintaitrés: Capuchinos 7, Tudela - 948 340 075
El Vegetariano: San Nicolás 19, Pamplona - 948 225 727
Europa: Espoz Mina 11, Pamplona - 948 221 800
Hotel Maisonnave: Nueva 20, Pamplona - 948 222 600
La Cantinetta: Vuelta del Castillo 9, Pamplona - 948 173 270
La Posada Elbete: C/Mayor s/n, Elbete - 948 581 383
La Tasca de Don José: Centro Comercial Itaroa, Huarte - 948 293 996
La Trastienda del Colmado: Iturralde y Suit 24, Pamplona - 948 242 199
La Vecchia Roma: Monjardín 18, Pamplona - 948 238 684
Maher: Ribera 19, Cintruénigo - 948 811 150
Ostatu Berri: Arraiz - 948 305 003
Restaurant Enekorri: Tudela 14, Pamplona - 948 230 798
Restaurante Ríos: Avda. Celso Muerta 18, San Adrian - 948 671 004
Rodero: Emilio Arrieta 3, Pamplona - 948 228 035
Túbal: Pz. Navarra 6, Tafalla - 948 700 852
Venta de Larrión: Ctra. Urbasa, Km. 4, Larrión - 948 540 459

Tabernak eta kafetegiak:
Cafeteria Esperando Te: Pz. Menindades 2, Pamplona - 948 210 070
Cotton bar: Avda. Rubio 19, Cintruenigo - 948 812 821
Bar Al-andalus: Carnicerías 13-bajo,Tudela - 636 010 775
Bar Cafeteria Mendi: Navas de Tolosa 9, Pamplona - 948 226 485
Bar Jesus Mari: San Agustin 21, Pamplona

Aisialdi guneak:
Bolera Plazaola-Bowling: Pol. Plazaola-Manzana B-Nave 3, Aizoain - 948 302 724

2010/05/27

Mireia Apraizi elkarrizketa BERRIA egunkarian

Zeliakoen Nazioarteko Eguna da maiatzaren 27a munduko hainbat herrialdetan. Euskal Herriko zeliakoen elkarteek ere gaur ospatzen dute eguna. Horren harira, Euskadiko Zeliakoen Elkarteko lehendakari Mireia Apraizi egindako elkarrizketa argitaratu du gaur BERRIA egunkariak.


Mireia Apraiz, EAEko Zeliakoen Elkarteko zuzendaria


Zeliakoen Nazioarteko Eguna da gaur. EAEko Zeliakoen Elkarteak 2.100 bazkide inguru ditu. Glutenik gabeko jakiak merkatzea eta produktuen etiketak argigarriagoak izatea aldarrikatzen dute.

«Zeliakoek gutxienez 1.500 euro gehiago gastatzen dituzte urtean janaritan»

Osasunerako Mundu Erakundeak (OMS) emandako datuen arabera, 100 biztanletik bat zeliakoa da. EAEko Zeliakoen Elkarteko zuzendari Mireia Apraizek (Bilbo, 1962) adierazi du, aurrerapausoak eman diren arren, jatetxe eta eskola jangela asko ez daudela behar bezala prestatuta, glutenik gabeko menuak eskaintzeko.

Zeliakoek intolerantzia diote glutenari. Zein adinetan agertzen da intolerantzia?

Haur bat 4-6 bat hilabeterekin hasten da glutena hartzen, eta ordutik edozein unetan ager daiteke intolerantzia. Horretarako, hala ere, beste bi baldintza bete behar dira: genetikoki joera izatea eta adenobirus 12 birusa edukitzea. Birus horrek iragazkorragoa egiten du hesteetako pareta.

Erraz diagnostikatzen al da?

Ez beti. Izan ere, sintomak askotarikoak izan daitezke: beherakotik hasi, eta idorreria kronikora. Kasu batzuetan, gainera, zeliakoek dituzten sintomak ez dira agerikoak. Horiek dira arriskutsuenak. Askori zauriak egiten zaizkie urdailean. Ondorioz, ezin dituzte jakien mantenugaiak ondo xurgatu. Horrek osasun arazo larriak eratzen ditu: hazkunde atzerapena haurretan, eta anemia adinekoetan.

Zertan eragiten die eguneroko bizitzan gaixotasunak zeliakoei?

Batik bat etxetik kanpo otorduak egiteko orduan izaten dituzte zailtasunak. Etxean, medikuak nahiz elkartekoek emandako elikadura arauak betez gero, moldatzen dira otorduak antolatzeko. Gakoa da glutena duten produktuak ez jatea, oraingoz ez baitago botika edo txertorik intolerantzia horri aurre egiteko. Etxetik kanpo jaterakoan, ordea, aipatu arau horiek betetzea zailagoa da. Aurrerapausoak eman diren arren, jatetxe askok ez dute glutenik gabeko menu bat eskaintzeko formaziorik. Elkartetik prest gaude formazio hori emateko, baina borondatea izan behar dute horretarako.

Eskola jangeletara gero eta haur gehiago joaten dira. Nola jorratzen duzue gaia hango arduradunekin?

Eskoletako jangela gehienek catering enpresekin funtzionatzen dute. Hala, hitzarmenak ditugu alor horretako hainbat enpresekin, glutenik gabeko jakiak presta ditzaten. Baina ezin gara horretara mugatu. Izan ere, gerta daiteke catering enpresak glutenik gabeko jakiak prestatzea. Baina behar bezala frijitzen edo banatzen ez badira, arazoak izan daitezke. Hala, jangeletako sukaldariek eta zaindariek ere formazioa jaso behar dute. Jatetxeekin ere berdin gertatzen da. Uste dute glutenik gabeko produktuak erabilita nahikoa dela. Baina jaki horiek nola gorde, prestatu eta plateren jarri jakin behar da, glutena duten produktuekin ez nahasteko.

Gaur egun gero eta gehiago dira glutenik ez duten produktuak. Dena den, maiz salatu izan duzue produktu horiek glutenik gabekoak baino garestiagoak direla. Hala dira oraindik ere?

Glutenik gabeko produktuak oso garestiak dira. Legearen arabera, produktu bereziak dira, eta %7ko BEZa dute. Hala, zeliakoek gutxienez 1.500 euro gehiago gastatzen dituzte urtean janaritan. Oso lege zaharra eta bidegabea da.

Zuen beste eskarietako bat da etiketak argigarriagoak izatea.

Bai. Kasu askotan etiketak ez dira batere lagungarriak zeliakoarentzat. Oso hizki txikiz jartzen dituzte, edo ia irakurri ezin diren lekuetan. Beste zenbaitetan nahasgarriak dira. 'Produktu honek glutena izan dezake' edo 'Jaki honek arto arrastoak ditu' eta antzeko oharrak jartzen dituzte. Kontsumitzaileari argi esan behar zaio glutena duen edo ez, haren osasuna baitago jokoan.

Horri aurre egiteko, zein laguntza eskaintzen die elkarteak zeliakoei?

Etengabeko harremana dugu jaki enpresekin, eta glutenik ez duten produktuen berri ematen diegu bazkideei lubur batean. Gainera, produktuetan izaten diren aldaketen berri jakinarazten diegu. Sukaldaritza ikastaroak ere ematen ditugu, eta baita laguntza psikologikoa ere. Haurrentzat ez da erraza gaixotasunarekin bizitzen ikastea. Askotan, baztertuta sentitzen dira. Guztia bazkideen kuotekin ordaintzen dugu, administrazioek ez baitigute laguntzarik ematen. Urtebete daramagu Eusko Jaurlaritzarekin hitzarmena sinatu nahirik.

2010/05/20

Maiatzak 27, Zeliakoen Nazioarteko Eguna

Euskadiko Zeliakoen Elkarteak, Zeliakoen Nazioarteko Egunaren harira webgunean erdara hutsean jarri dituen deialdiak eta aldarrikapenak euskaratu ditugu. Honakoak dira:



Maiatzaren 27aren atarian, Zeliakoen Nazioarteko Egunaren harira, Euskadiko Zeliakoen Elkarteak EAEko hiru hiriburuetan zenbait festa eta ekitaldi antolatu ditu, hedabideetan eta jendartean ohiartzun zabalagoa lortu asmoz. Honen bidez, gure bazkide guztiei dei egiten diegu antolatu ditugun ekimenetan parte hartu dezaten.

Bilbon [ikus kartela]

Gasteizen [ikus kartela]

Donostian [ikus kartela]

Jendarteari helarazi nahi diogu Zeliakoaren Egunaren leloa: "Jendartean erabat integratzearen alde".
Era berean, zeliakoen aldarrikapenak ere zabaldu nahi ditugu:

· Glutenik gabeko elikagaien etiketak zuzen jartzen direla bermatuko duen urteroko Ikuskaritza Plana. Merkatuan hainbat elikagai aurki daitezke osagaien zerrenda irakurtzeko zailtasunekin edota letra txikiegiarekin, eta baita produktu berean GLUTENIK GABE edota GARI PUSKETAK IZAN DITZAKE bezalako kontraesanekin ere.

· Glutenik gabeko dieta askoz garestiagoa denez [1.500 euro inguru urtean], aparteko gastuak leuntzeko laguntza zeliakoentzat. Beharrezkoak diren glutenik gabeko lehen mailako produktuek %7ko BEZ zerga dute, glutena duten produktu horien baliokideek %4a duten bitartean [ogia, irinak, pasta, eta antzekoak].

· Eskoletako jantokietan, unibertsitateetan, ospitaletan, aireportuetan eta antzeko leku publikoetan eskaintzen diren menuetan glutenik gabeko dieta bermatu dadila, glutenik gabeko elikagaiak eskainiz, eta horiek prestatzearen inguruko azalpenak eta formazioa aldez aurretik jasota, baita ostalaritzan eta gozotegietan ere.

· Gaixotasun Zeliakoaren diagnostiko goiztiarraren beharra: ehun biztanletik bati diagnostikatzen diote zeliakia, baina hamar zeliakotik bakarra dago oraindik diagnostikatuta.

2010/05/07

Glutenik gabeko produktuak (II) MERCADONA

Elikadura kate handien hainbat hipermerkatu eta supermerkatutan aurki daitezkeen glutenik gabeko produktuen zerrendarekin jarraituz, MERCADONA markako produktuak dakartzagu gaur.



MERCADONAK celiaco.info webguneari helarazitako zerrenda da iturria: [gazteleraz ageri dira produktuen izenak]

GLUTENIK GABEKO PRODUKTUAK
83808 BAGUETTE SIN GLUTEN
086059 MENESTRA DE VERDURAS PACK 3 HACENDADO
086172 CREMA DE CALABACIN PACK 3 HACENDADO
523011 PATE DE PIMIENTA TARRO DE CRISTA HACENDADO
52397 PATE DE FINA HIERBAS TARRO DE CRISTA HACENDADO
52400 PATE CAMPAÑA TARRO DE CRISTA HACENDADO
PATES TARRADELLAS ( TARRO DE CRISTAL)
52307 PATE DE ATUN
52309 PATE DE SALMON
52302 PATE DE FINA HIERBAS
52314 PATE IBERRICO
52315 PATE OLIVADA
52305 PATE DE PIMIENTA VERDE
52303 PATE DE QUESO ROQUEFORT
52326 PATE DE JAMON YORK
52308 PATE DE PATO
52119 PATE BAJO EN CALORIAS PACK 3 EL CASAL
09221 CEREALES SIN GLUTEN CHOMBOS DE KELLOGG.S

FRUITU LEHORRAK
34856 ALMENDRAS FRITAS CALIFORNIA HACENDADO
34826 SUPER PISTACHO HACENDADO
34855 COQUITOS MONDADOS HACENDADO
34860 ALMENDRAS TOSTADA SAL HACENDADO
34830 ALMENDRAS MARCONA FRITAS HACENDADO
34802 PIPAS TOSTADAS C/SAL
34888 PIPAS AGUASAL 300G
34803 PIPAS SUPER PIPON C/ SAL
34806 PIPAS TOSTADAS
34889 SUPER PIPON AGUASAL
34827 PIPAS TOSTADAS SIN SAL
34857 PIPAS AGUASAL 125G
34805 PIPAS CALABAZA
34820 CACAHUETE REPELADO FRITOS
34833 CACAHUETE MONDADO TOSTADO
34821 CACAHUETE FRITOS CON PIEL
34829 ALVELLANAS TOSTADAS
34851 NUEZ MONDADA
34822 CACAHUETE CACARA SAL
34828 CACAHUETE CASCARA NATURAL

HARATEGIA
01810 PICADA CERDO 800G
01806 PICADA TERNERA 800G
01656 PICADA TERNERA/CERDOS 300G
016698 PICADA DE PAVO/POLLO 300G
016599 HAMBURGUESA PAVO / POLLO 2 UNID
21456 HAMBURGUESA TERNERA 2 UNID
214087 MEGABURGUER
018548 DELICIA DE QUESO
214599 HABURGUESA DE TERNERA 6 UNID
214605 HABURGUESA PAVO/ POLLO 6 UNID
214612 HABURGUESA TERNERA/ CERDO 6 UNID
015943 PINCHITO DE CERDO 1KG
015455 PINCHITO POLLO ADOBADO 500G
015554 BROCHETA DE CERDO 445G
015547 BROCHETA DE POLLO 445G
015134 PINCHITPO AMARILLO CON PEREJIL 500G
015882 LOMO AJILLO EXTRA 8 UNID
015875 LOMO ADOBADO EXTRA 8 UNID
015578 ESCALOPIN LOMO ADOBADO EXTRA 600G
015509 ESCALOPIN LOMO AJILLO 600G
015059 PINCHO C / VARILLA 220G
015042 PINCHOS S / VARILLA 500G
015905 CHULETAS SAJONIA
019521 PECHUGA PAVO ADOBADO 6 UNID
019538 JAMON PAVO ADOBADO 300G
019576 LOMO AL HORNO 300G
019552 MAGRO ADOBADO 300G
018043 ALBONDIGAS 24 UMID
018500 ALBONDIGAS PAVO / POLLO 12 UNID
011471 LONGANIZAS SIN TRIPAS 445G
010580 LONGANIZAS / SALCHICHAS MAGRO445G
011570 LONGANIZA AVE SIN TRIPA 445G
011556 LONGANIZA PUEBLO SIN TRIPAS 445G
011563 LONGANIZA ROJA SIN TRIPA 445G
010610 LONGANIZA / SALCHICHA PUEBLO 4 UNID

TXARKUTERIA
53036 SALCHICHAS VIENA QUESO HACENDADO
53091 SARCHICHAS FRANKFURT HACENDADO
592178 PECHUGA PAVO MINI HACENDADO
592192 CHOPPED PAVO MINI HACENDADO
592185 JAMON DE PAVO MINI HACENDADO
566353 PECHUGA DE POLLO MINI HACENDADO
56644 PECHUGA DE POLLO /FINAS HIERVAS HACENDADO
59207 PECHUGA PAVO FINAS LONCHAS HACENDADO
59407 PECHUGA PAVO 7 LONCHAS HACENDADOS
59409 PECHUGA PAVO BAJA SAL 6 LONCHAS HACENDADO
56643 CHOPPED PAVO LONCHAS HACENDADOS
56640 MORTADELA PAVO LONCHAS HACENDADO
59408 JAMON PAVO 7 LONCHAS KEPAVO
56634 BACON PAVO LONCHAS KEPAVO
59216 FIABRE MAGRO LONCHAS 450G HACENDADO
59216 FIABRE PALETA SANDWICH 250G HACENDADO
59203 FIABRE MAGRO 250G HACENDADO
59232 JAMON COCIDO 2 LONCHA GRUESA HACENDADO
59208 JAMON COCIDO FINAS LONCHAS 125G HACENDADO
59310 CHOPPED BEFF FINAS LONCHAS HACENDADO
59228 JAMON COCIDO FINAS LONCHAS 225G HACENDADOS
59212 JAMON COCIDO SIN SAL HACENDADO
59215 JAMON COCIDO SANDWICH HACENDADO
59214 JAMON COCIDO EXTRA 3 LONCHAS HACENDADOS
59229 JAMON COCIDO FINA LONCHAS PACK 2 HACENDADO
59213 JAMON COCIDO EXTRA 3 LONCHAS HACENDADO
56631 CHOPPED DE PAVO NOEL AL CORTE
56601 JAMON DE PAVO NOEL AL CORTE
56611 CHOPPERD PORK AL CORTE
56011 MORTADELA C/ ACEITUNAS AL CORTE HACENDADO
56630 PECHUGA DE PAVO NOEL AL CORTE
57201 FIAMBRE DE MAGRO REVILLA AL CORTE
57001 JAMON COCIDO EXTRA AL CORTE HACENDADO
57020 JAMON REVILLA I AL CORTE
57004 JAMON BAJO EN SAL AL CORTE EL POZO
018470 ALBONDIGAS 12 UNID
018043 ALBONDIGA 24 UNID
214557 HANBURGUESA VERDURA 24 UNID
59037 SALCHICHO EXTRA SUAVE SOBRE HACENDADO
59051 CHORIZO EXTRA SUAVE SOBRE HACENDADO
59052 CHORIZO EXTRA SUAVE HACENDADO
59030 CHORIZO PAMPLONA EXTRA HACENDADO
59038 SALAMI FINA HIERBA S SOBRE HACENDADO
59034 SALCHICHON EXTRA SOBRE HACENDADO
59050 SALCHICHON / CHORIZO SOBRE HACENDADO
59190 CINTA DE BANCO PACK DE 2 TARRADELLAS
59049 LOMO EXTRA SOBRE REVILLA
59044 SALAMI EXTRA SOBRE HACENDADO
59001 SALCHICHON A LA PIMIENTA HACENDADO
59902 CHORIZO A LA PIMIENTA HACENDADO
59306 COPPED PORK LONCHA HACENDADO
59131 LOMO SOBRE BACON TARRADELLA
59302 MORTADELA BOLONIA LONCHAS HACENDADO
59042 CHOPPED PORK LONCHAS HACENDADO
59300 MORTADELA LONCHAS HACENDADO
59301 MORTADELA CON ACEITUNA LONCHA HACENDADO
59206 JAMON YORK MINI HACENDADO
59305 CHOPPED PORK MINI HACENDADO
59304 MORTADELA C/ ACEITUNAS MINI HACENDADO
59303 MORTADELA MINI HACENDADO
59046 CHORIZO PAVO SOBRE HACENDADO
59047 SALCHICHON PAVO SOBRE HACENDADO
59048 SALAMI PAVO SOBRE HACENDADO
59309 CHOPPED PORK FINAS LONCHAS HACENDADO
59307 MORTADELA FINA LONCHAS HACENDADO
59308 MORTADELA C/ACEITUNAS FINAS LONCHAS HACENDADO
53150 SOBRASADA MINI 250G EL POZO
53033 SALCHICHAS VIENA HACENDADO
53037 SALCHICHAS VIENA DE JAMON HACENDADO

IZOZKIAK
64494-CORTE TURRON HACENDADO
64497-CORTE NATA FRESA HACENDADO
64496-CORTE 3 GRUSTO HACENDADO
64495-CORTE NATA HACENDADO
64459-HELADO 3 GUSTOS TARRINA HACENDADO
64458-HELADO CHOCOLATE TARRINA HACENDADO
64457-HELADO VAINILLA TARRINA HACENDADO
64431- SORBETE LIMON TARRINA HACENDADO
64432-CHOCOLATE C/TROZOS TARRINA HACENDADO
64428-RON C/PASAS TARRINA HACENDADO
64414-LECHE MERENGUEDA TARRINA HACENDADO
64616-TARTA NATA/CHOCOLATE HACENDADO
64617-TARTA LIMON HACENDADO
64613-TARTA VAINILLA/CHOCOLATE HACENDADO
64324-CASTAÑAS NATA HACENDADO
64329-CASTAÑAS TRUFAS HACENDADO
64010-MINI BOMBONES HACENDADO
64086-BOMBON CHOCOLATE NEGRO 3 UNID.HACENDADO
64025-BOMBON CHOCOLATE BLANCO 3 UNID.HACENDADO
64087-BOMBON CHOCOLATE ALMENDRADO 3 UNID.HACENDADO
64031-CHOCOSTICKS BOMBONES 10 UNID.HACENDADO

PASTA
06560-FIDEOS SIN GLUTEN GALLO 500 g
06561-MACARRONES SIN GLUTEN GALLO 500g

GALLETAK
140089-GALLETAS MARIA SIN GLUTEN HACENDADO 600g
140126-GALLETA CHOCOLATE SIN GLUTEN HACENDADO 400g

PATATA FRIJITUAK
334174-PATATAS CHIPS HACENDADO
333016-PATATAS FRITAS SIN SAL HACENDADO
335409-PATATAS SABOR AJO Y QUESO HACENDADO
333146-PATATAS FRITAS ONDULADAS HACENDADO
333573-PATATAS FRITAS ARTESANAS HACENDADO

2010/05/06

Glutenik gabeko produktuak (I) EROSKI

Elikadura kate handien hainbat hipermerkatu eta supermerkatutan aurki daitezkeen glutenik gabeko produktuen zerrenda zehaztuko dugu hurrengo egunotan.

EROSKI markakoekin hasiko gara.



Hemen aurki daiteke EROSKIk zeliakoentzat prestatu duen informazioa eta glutenik gabeko produktu guztien zerrenda.

Dena dela, produktuaren izenak [gazteleraz], markak eta formatuak ere zerrendatzen ditugu hemen:

Frescos Salchichón Vela Extra a la pimienta EROSKI 250 g.
Pechuga de Pavo EROSKI Pieza
Pechuga de pavo finas lonchas EROSKI Finnas 150 g.
Jamón Cocido Extra EROSKI 400 g.
Jamón de Pavo EROSKI Pieza
Chistorra EROSKI 220 g.
Jamón Cocido Primera EROSKI 350 g.
Pechuga de Pavo EROSKI 250 g.
Chopped de Pavo EROSKI 250 g.
Jamón de Pavo EROSKI 250 g.
Salchichón Casero EROSKI 250 g.
Longaniza EROSKI 250 g.
Jamón Cocido contenido reducido en sal EROSKI Mostrador
Fuet EROSKI 170 g.
Mortadela Bologna IGP EROSKI SeleQtia Mostrador
Panceta Curada EROSKI 200 g.
Pechuga Pavo natural asada EROSKI Maestro Pieza
Jamón Asado leña EROSKI Maestro 200 g.
Chorizo Extra Vela dulce EROSKI 150 g.
Chopped Pork EROSKI 200 g.
Chopped Beef EROSKI 200 g.
Paleta Cocida I Sandwich EROSKI 250 g.
Paleta Cocida I EROSKI 250 g.
Lunch EROSKI 200 g.
Chorizo Extra Vela picante EROSKI 150 g.
Pechuga Pavo sin sal EROSKI Pieza
Paleta Primera Sandwich EROSKI Pieza
Salchichón Vela Extra suave EROSKI 150 g
Mortadela con Aceitunas EROSKI 200 g.
Mortadela EROSKI 200 g.
Chorizo Pamplona + Salchichón EROSKI 250 g.
Dulce de membrillo primera EROSKI 4 kg.
Jamón asado leña EROSKI Maestro Pieza
Chorizo Vela + Salchichón EROSKI 250 g.
Chorizo Vela + Chorizo Pamplona EROSKI 250 g.
Chorizo Pamplona EROSKI 150 g.
Salami extra EROSKI 150 g.
Salchichón Vela suave EROSKI Pieza
Lomo Curado EROSKI Pieza
Chorizo Salamanca EROSKI Maestro Pieza
Chorizo Salamanca EROSKI Maestro 400 g.
Chorizo Ibérico EROSKI Ibéricos 250 g.
Salchichón Ibérico EROSKI Ibéricos 250 g.
Salchichón Salamanca Extra EROSKI Maestro 150 g.
Salchichón Salamanca Extra media pieza EROSKI Maestro Mostrador
Bacon cocido ahumado EROSKI 200 g.
Jamón de Pato curado EROSKI SeleQtia 50 g.
Tocineta EROSKI 200 g.
Bacon Ahumado Natural EROSKI Maestro 1/2 pieza de mostrador
Pechuga Pavo contenido reducido de sal EROSKI 2x100 g.
Jamón Cocido extra EROSKI Pieza
J. Cocido contenido reducido de sal EROSKI 2x100 g.
Jamón Coc.Ext. EROSKI Maestro Pieza
J.Cocido fuego lento EROSKI Maestro 120 g.
J.Cocido fuego lento EROSKI Maestro 300 g.
Chorizo Sarta Dulce extra EROSKI 280 g.
Chorizo Sarta Picante extra EROSKI 280 g.
Chorizo Cular Natural EROSKI Maestro Pieza
Lomo ibérico EROSKI Ibéricos Pieza
Pechuga de Pavo contenido reducido de sal EROSKI Mostrador
Mortadela Finnas EROSKI 150 g.
Chorizo Sarta Primera EROSKI 4x62,5
Tortilla de patata EROSKI 500 g.
Tortilla de patata C/Ceb. EROSKI 500 g.
Tortiburguer EROSKI 160 g.
Gazpacho natural EROSKI 1 l.
Morcilla de Arroz EROSKI 275 g.
Tortilla de patata EROSKI 1 kg.
Tortilla de patata C/Cebolla EROSKI 1 kg.
Salchichón Ibérico EROSKI Ibéricos Pieza
Chorizo Ibérico EROSKI Ibéricos Pieza
Morcón Ibérico EROSKI Ibéricos Pieza
Panceta Curada EROSKI Pieza
Cabeceza de Lomo EROSKI 125
Salami Extra EROSKI Pieza
Gazpacho Natural EROSKI 2 l.
Gazpacho Suave EROSKI 1 l.
Tocineta Doble EROSKI Mostrador
Jamón Coc. Finas Lonchas EROSKI Finnas 150 g.
Gazpacho Natural EROSKI 330 ml.
Lomo Ibérico de bellota EROSKI SeleQtia Pieza
Gazpacho Suave EROSKI 330 ml.
Bloc de foie gras de pato con trozos (trapecio) EROSKI SeleQtia Variable
Medallón bloc de foie gras de pato con trozos (trapecio) EROSKI SeleQtia 100 g.
Foie gras entero de pato mi cuit EROSKI SeleQtia Variable
Gazpacho EROSKI SeleQtia 1 l.
Mousse de foie gras de pato (medallón sin trozos) EROSKI Maestro 100 g.
Chopped de pavo EROSKI 400 g.
Mousse de canard EROSKI 250 g.
Jamón de pavo EROSKI 400 g.
Pechuga de pavo EROSKI 400 g.
Salchicha Baviera EROSKI 240 g.
Salchicha bocatta EROSKI 225 g.
Salchicha Bratwurst EROSKI 240 g.
Salchicha más queso EROSKI 150 g.
Salchicha solo pavo EROSKI 220 g.
Salchicha solo pollo EROSKI 200 g.
Salchicha superbocatta EROSKI 330 g.
Salchichón Málaga EROSKI Maestro 250 g.
Surtido patés EROSKI 4x75 g.
Foie entier mi-cuit EROSKI SeleQtia 80 g.
Bloc oca EROSKI 2x40 g.
Bloc canard EROSKI 2x40 g.
Fiambre de magro 11x11 EROSKI 250 g.
Salami finas hierbas EROSKI 150 g.
Salami finas hierbas EROSKI Mostrador
Jamón cocido extra EROSKI 250 g.
Mousse pato pimienta verde EROSKI 75 g.
Mousse de pato EROSKI 75 g.
Mousse de oca EROSKI 75 g.
Paté pato campaña EROSKI 75 g.
Paté pato finas hierbas EROSKI 75 g.
Foie entier mi-cuit EROSKI SeleQtia 135 g.
Chorizo Ibérico de Cebo EROSKI Ibéricos 125 g.
Salchichón Ibérico de Cebo EROSKI Ibéricos 125 g.
Lomo Ibérico de Cebo EROSKI Ibéricos 100 g.
Foie gras entier EROSKI SeleQtia 325 g
Lácteos Yogur natural EROSKI 4x125 g.
Yogur natural EROSKI 8x125 g.
Yogur natural azucarado EROSKI 4x125 g.
Yogur natural azucarado EROSKI 8x125 g.
Yogur sabor fresa EROSKI 4x125 g.
Yogur sabor fresa-limón EROSKI 8x125 g.
Yogur sabor fresa-plátano EROSKI 8x125 g.
Yogur sabor limón EROSKI 4x125 g.
Yogur sabor plátano EROSKI 4x125 g.
Cuajada EROSKI 4x125 g.
Cuajada azucarada EROSKI 4x125 g.
Nata montada spray EROSKI 250 g.
Bebida de soja EROSKI 1 l.
Queso fresco de cabra EROSKI 4x62,5 g.
Yogur Biactive desnatado natural EROSKI 4x125 g.
Yogur Biactive natural EROSKI 4x125 g.
Yogur Biactive soja EROSKI 4x125 g.
Arroz con leche EROSKI SeleQtia 140 g.
Cuajada de oveja EROSKI SeleQtia 140 g.
Natillas de huevo EROSKI SeleQtia 140 g.
Natilla de huevo con caramelo EROSKI SeleQtia 140 g.
Crema catalana EROSKI De Mi Pueblo 150 g.
Horchata EROSKI 1 l.
Yogur desnatado natural EROSKI 4x125 g.
Flan de huevo EROSKI De Mi Pueblo 4x100 g.
Yogur desnatado natural edulcorado EROSKI 4x125 g.
Tocino de Cielo EROSKI De Mi Pueblo 2x100 g.
Queso fresco desnatado EROSKI 4x62,5 g.
Queso fresco natural EROSKI 2x250 g.
Queso fresco natural EROSKI 4x62,5 g.
Queso fresco sin sal EROSKI 4x62,5 g.
Postre cristal galleta EROSKI 2x135 g.
Postre cristal toffee EROSKI 2x135 g.
Postre cristal trufa EROSKI 2x135 g.
Yogur desnatado sabor fresa EROSKI 2x125 g.
Yogur desnatado sabor limón EROSKI 4x125 g.
Queso rallado mozzarella EROSKI 200 g.
Queso rallado 4 quesos EROSKI 150 g.
Queso rallado polvo EROSKI 100 g.
Queso rallado Grana Padano D.O. EROSKI 100 g.
Arroz con leche EROSKI 2x130 g.
Queso emmental rallado EROSKI 200 g.
Lactozumo Mediterráneo EROSKI 2x1 l.
Lactozumo Tropical EROSKI 2x1 l.
Quesos en dados especial ensaladas EROSKI 150 g.
Yogur natural ecológico EROSKI SeleQtia 150 g.
Yogur fresa ecológico EROSKI SeleQtia 150 g.
Lactozumo Mediterráneo EROSKI 3x330 ml.
Lactozumo Tropical EROSKI 3x330 ml.
Queso fundido lonchas EROSKI 24 uds, 450 g.
Queso fundido lonchas EROSKI 16 uds, 300 g.
Queso fundido lonchas EROSKI 8 uds, 150 g.
Queso fundido light lonchas EROSKI 8 uds, 150 g.
Jamón cocido primera EROSKI 125 g.
Lomo curado EROSKI 125 g.
Cabeceza de lomo EROSKI Pieza
Chorizo Salamanca EROSKI Maestro 150 g.
Fuet Extra 2 unidades EROSKI Maestro 175 gx2.
Congelados EROSKI Flip-Flop fresa - limón EROSKI 640 ml. (8x80 ml)
Ultramarinos Bonito del norte en escabeche EROSKI 82 g.
Bonito del norte en escabeche EROSKI 190 g.
Calamares en salsa americana EROSKI 3x80 g.
Calamares en salsa americana EROSKI 115 g.
Calamares en su tinta EROSKI 3x80 g.
Calamares en su tinta EROSKI 115 g.
Mejillón en escabeche pequeño EROSKI 3x43 g.
Mejillón en escabeche pequeño EROSKI 69 g.
Sardinas en escabeche EROSKI 80 g.
Sardinas en salsa de tomate EROSKI 115 g.
Sardinas picantes EROSKI 80 g.
Tomate frito brik EROSKI 3x215 g.
Salsa Alioli EROSKI 225 ml.
Salsa Barbacoa EROSKI 225 g.
Salsa Ligera EROSKI 450 ml.
Salsa Ligera EROSKI 225 g.
Salsa Mayonesa EROSKI 225 ml.
Salsa Mayonesa EROSKI 450 ml.
Salsa Roquefort EROSKI 225 ml.
Chicharricos EROSKI 125 g.
Salsa Tartara EROSKI 225 ml.
Cortezas de cerdo EROSKI 90 g.
Pistacho tostado EROSKI 125 g.
Pistacho tostado EROSKI 200 g.
Pistacho tostado EROSKI 500 g.
Anacardo frito EROSKI 200 g.
Palomitas microondas EROSKI 100 g.
Palomitas microondas EROSKI 3x100 g.
Ciruelas con hueso EROSKI 250 g.
Ciruelas sin hueso EROSKI 250 g.
Pasa moscatel EROSKI 250 g.
Pasa sultana EROSKI 250 g.
Orejones de albaricoque EROSKI 250 g.
Atún claro en escabeche EROSKI 3x52 g.
Huevos de chocolate con leche y chocolate blanco EROSKI 3x20 g.
Huevos de chocolate con leche y chocolate blanco EROSKI 20 g.
Huevos de chocolate con leche y chocolate blanco EROSKI 6x20 g.
Tomate natural triturado EROSKI 800 g.
Tomate natural triturado EROSKI 400 g.
Mejillón en escabeche 14 / 18 EROSKI 69 g.
Mejillón en escabeche 10 / 12 EROSKI 69 g.
Mejillón en salsa de vieira 14 / 18 EROSKI 111 g.
Mejillón picante 14 / 18 EROSKI 69 g.
Mejillón gigante en escabeche con oliva EROSKI SeleQtia 69 g.
Mermelada de fresa EROSKI 350 g.
Mermelada de albaricoque EROSKI 350 g.
Mermelada de melocotón EROSKI 350 g.
Mermelada de ciruela EROSKI 350 g.
Mermelada de fresa EROSKI 700 g.
Mermelada de albaricoque EROSKI 700 g.
Ensalada California CONSUMER TAN FÁCIL 124 g.
Ensalada milanesa CONSUMER TAN FÁCIL 124 g.
Ensalada rusa CONSUMER TAN FÁCIL 124 g.
Ensalada provenzal CONSUMER TAN FÁCIL 124 g.
Ensalada mediterránea CONSUMER TAN FÁCIL 124 g.
Mermelada de melocotón EROSKI 700 g.
Mermelada de ciruela EROSKI 700 g.
Mermelada de fresa DIET EROSKI 230 g.
Mermelada de melocotón DIET EROSKI 230 g.
Mermelada de ciruela DIET EROSKI 230 g.
Mermelada de albaricoque DIET EROSKI 230 g.
Chipirón en su tinta EROSKI 111 g.
Zamburiñas en salsa de vieira EROSKI 115 g.
Bloc de pato EROSKI SeleQtia 130 g.
Cacahuete cáscara tostado con sal EROSKI 500 g.
Pipa tostada con sal EROSKI 200 g.
Pipa gigante tostada con sal EROSKI 200 g.
Almendra largueta tostada con sal EROSKI 200 g.
Mix básico EROSKI 300 g.
Almendra tostada EROSKI 200 g.
Almendra repelada frita EROSKI 200 g.
Almendra marcona EROSKI 200 g.
Avellana tostada EROSKI 200 g.
Cacahuete con cáscara tostado natural EROSKI 250 g.
Cacahuete con cáscara tostado natural EROSKI 500 g.
Cacahuete mondado repelado frito EROSKI 200 g.
Cacahuete mondado repelado frito EROSKI 500 g.
Cocktail frutos secos EROSKI 200 g.
Maíz frito EROSKI 200 g.
Maíz frito gigante EROSKI 200 g.
Mix premium EROSKI 200 g.
Pipas calabaza EROSKI 200 g.
Pipas gigantes aguasal EROSKI 200 g.
Pipas peladas fritas EROSKI 150 g.
Pipas aguasal EROSKI 200 g.
Caballa con tomate EROSKI 85 g.
Caballa en escabeche EROSKI 54 g.
Alubia blanca EROSKI 400 g.
Alubia blanca EROSKI 215 g.
Alubia pinta EROSKI 400 g.
Alubias con verduras EROSKI 400 g.
Garbanzo EROSKI 400 g.
Garbanzo EROSKI 215 g.
Garbanzos con verduras EROSKI 400 g.
Garbanzos con espinacas EROSKI 400 g.
Lentejas EROSKI 400 g.
Lentejas EROSKI 215 g.
Tomate frito, brik EROSKI 3x400 g.
Tomate frito, frasco EROSKI 550 g.
Tomate frito, lata EROSKI 400 g.
Tomate frito estilo casero EROSKI 350 g.
Tomate frito con aceite vírgen extra de oliva, frasco EROSKI 350 g.
Salsa boloñesa EROSKI 260 g.
Salsa napolitana EROSKI 260 g.
Salsa pesto EROSKI 190 g.
Caramelo líquido EROSKI 350 g.
Sirope de chocolate EROSKI 350 g.
Sirope de fresa EROSKI 350 g.
Edulcorante líquido EROSKI 125 ml.
Caballa en aceite girasol EROSKI 54 g.
Turrón duro EROSKI 300 g.
Turrón blando EROSKI 300 g.
Torta imperial EROSKI 200 g.
Turrón coco EROSKI 300 g.
Turrón fruta EROSKI 300 g.
Turrón yema tostada EROSKI 300 g.
Turrón nata - nuez EROSKI 300 g.
Tomate frito con aceite vírgen extra de oliva, brik EROSKI 400 g.
Edulcorante comprimido EROSKI 650 cps
Salsa rosa EROSKI 225 ml.
Queso emmental porición EROSKI 250 ml.
Queso emmental rallado EROSKI 100 g.
Batido de cacao EROSKI 6 x 200 ml.
Batido de fresa EROSKI 6 x 200 ml.
Batido de vainilla EROSKI 6 x 200 ml.

2010/05/05

Zeliakiaren Nazioarteko Eguna

Europako herrialde askotan maiatzaren 27an gogoratzen baldin bada ere, munduko beste hainbat herrialdetan gaur da Zeliakiaren Nazioarteko Eguna. Argentinan, Mexikon eta Hego Amerikako beste hainbat herrialdetan, esaterako.

Celíacos en Red blogean irakur daiteke, esaterako, gaurko egunaren inguruko zenbait kontu eta aldarrikapen.

2010/05/03

Itziar Zubillagaren tesia eta elkarrizketa

Gaixotasun zeliakoari lotutako geneak aztertu ditu Itziar Zubillagak iaz aurkeztu zuen doktoretza tesian. Bertan, Analisis genético molecular de la enfermedad celíaca y su aportación al diagnóstico (Eritasun zeliakoaren azterketa genetiko molekularra eta horrek diagnostikoari egiten dion ekarpena) izenburupean, HLA-DQA1 eta HLA-DQB1 geneek gaixotasun zeliakoa garatzerakoan duten eragina, eta horrek diagnostikoa egiterakoan izan dezakeen balioa ikertu ditu.

Tesiaren inguruan EHUren komunikazio bulegoak sarean jarritako testua [2009-08-05] eta gai honen harira Euskadi Irratiko Arratsaldekoa irratsaioan Arantxa Iturbek egindako elkarrizketak dira honakoak.

Eritasun zeliakoari lotutako geneak aztertu ditu EHUko ikerlari batek

Itziar Zubillagak, gaixotasun zeliakoa duten 175 lagunen azterketa genetikoa egin du, gaixotasunarekin lotutako geneak zein diren ikertu eta diagnostikoan izan dezaketen eragina neurtzeko

Azterketaren helburua izan da eritasun zeliakoari lotutako geneak identifikatzea. Tesiaren egilea Itziar Zubillaga Azpiroz da, eta bere lanaren izenburua, berriz, Analisis genético molecular de la enfermedad celíaca y su aportación al diagnóstico (Eritasun zeliakoaren azterketa genetiko molekularra eta horrek diagnostikoari egiten dion ekarpena). Gaur egun, jakina da gaixotasuna pairatzeko aurrejoera genetikoaren % 40 HLA-II geneek eragiten dutela -zehazki, HLA-DQA1 eta HLA-DQB1 geneek-. Bere lanean, zeliakia duten hainbat gaixoren HLA-II geneak aztertu ditu Itziar Zubillagak, eta HLA-DQA1, HLA-DQB1 eta HLA-DRB1 geneak dituztenek gaixotasuna pairatzeko aukera genetikoa dutela egiaztatu du berriz. Azterketan lortutako datuek baieztatu dute ikerketan parte hartu duten gaixoen kasuan gene horien desoreka genetikoa dagoela.

Gene horien analisi zehatzari esker, subjektu batek gaixotasuna pairatzeko duen arriskuaren gradientea grafikoki adierazi ahal izan du ikertzaileak. Arrisku handiena bi gene suszeptible izateak eragiten du; erdi-mailako arriskua dago HLA-DQ2 eta HLA-DQ8 molekulen kopia bakarra dagoenean; eta, azkenik, arrisku txikiena dago gutxienez HLA-DQ2 molekula kodifikatzen duten HLA geneetako bat dagoenean.

Argitaratutako datu bibliografikoen arabera, eritasun zeliakoa duten gaixoen % 90 95ek gaixotasunarekin erlazionatutako HLA geneak dituzte. Eta horietatik % 90ek HLA-DQ2 molekula dute. Tesiaren egileak egiaztatu ahal izan du ikerketan aztertutako gaixo gehienak (% 96,56) gaixotasun zeliakoarekin lotutako HLA geneak dituztela -alegia, bibliografian aipatzen den ehunekoa baino handiagoa da ehunekoa-.

Diagnostikoari ekarpena
Horrez gain, eritasunaren lehen diagnostikoan erabiltzen den heste-biopsia ordezkatzeko markatzaile serologikoak eta genetikoak batera erabiltzea zenbateraino den eraginkorra jakin nahi zen. Datuek erakutsi dute bi markatzaile horien konbinazioak % 100eko balio prediktibo positiboa duela, eta % 97ko balio prediktibo negatiboa. Horrek argi adierazten du proposatutako konbinazioa biopsia ordezkatzeko egokia dela. Izan ere, ustez eritasun zeliakoa izan eta analisietan eritasunarentzat finkatutako markatzaile serologikoak eta genetikoak zituzten gaixo guztiak, azkenean, zeliakoak ziren.

Gaixotasun genetikoa eta autoimmunologikoa
Eritasun zeliakoa hainbat zerealetan dauden proteinekiko intolerantzia iraunkorrak eragiten duen gaixotasuna da, eta gaixotasuna pairatzeko aurrejoera genetikoa dutenek izaten dute. Intolerantzia horren ondorioz heste meharraren hantura kronikoa gertatzen da. Datuen arabera, gaixotasuna genetikoa da, izan ere, gaixoen lehen mailako ahaideen % 10 ere gaixo zeliakoa da. Gaur egun, gaixotasun autoimmunetzat hartzen da, eta modu eraginkorrean tratatu daiteke glutena dietatik kenduta.

Egileari buruz
Itziar Zubillaga Azpiroz (Berastegi, 1978) Biologian lizentziatua da, eta gaur egun Policlínica Gipuzkoako Genetika Molekularra Unitatean genetista lanetan ari da. Doktore-tesiaren zuzendariak izan dira Policlínica Gipuzkoako Genetika Molekularra Unitateko Concha Vidales, Donostia Ospitaleko Paul Zubillaga eta UPV/EHUko Zientzia eta Teknologia Fakultateko Genetika, Antropologia eta Animalien Fisiologia saileko Ana Zubiaga.


Itziar Zubillagarekin elkarrizketa

Tesi honi buruzko elkarrizketa, Euskadi Irratiko Arratsaldekoa saioan. Hemen entzun eta jaitsi daiteke.